18.7.2012

Toksinen reaktio?

Koirien unikuvien tähdittämä vähän mietintöä.
Olen useasta paikasta lukenut tuosta toksisesta reaktiosta, jonka koira voi saada täysbarffille siirtymisen yhteydessä. Tämä on elimistön puhdistumista ja siis hyvä asia siltä osin.
Meillä kaikille koirille ilmestyi jo noin viikko täysbarffauksen aloittamisen jälkeen pieniä finnimäisiä näppylöitä mahoihin. Näppylät eivät olleet mitenkään tulehtuneita, sisälsivät mätää ja ihan raapaisemalla puhkesivat. Eivät näyttäneet haittaavan koiria mitenkään. Rikulla näitä näppyjä oli vähiten ja Taunolla eniten. Hilmalla vain muutamia. Nyt vajaat 3 viikkoa barffattuamme Rikulta ovat näpyt hävinneet kokonaan, Taunolla on pari, mutta tuo Hilma.....


Hilmalla on ympäri kroppaa sellaisia finnejä, ihan kunnon ihonalaisia rasvamollukoita siis ja näitä on runsaasti. Kutisevalta tai kipeältä koira ei vaikuta. Taunolla on pari tämmöistä samanlaista mollukkaa kaulassa, mutta vain pari. Hilma taas näyttää etempää katsottua joutuneen jonkun superitikan pommittamaksi. Olen hitusen huolissani, mutta jatkan kuitenkin vielä tätä ruokintaa ja toivon mollukoiden katoavan ajan kanssa. Monestihan uutta ruokavaliota testatessa se lopetetaan liian aikaisin eikä todellisia vaikutuksia nähdä.

Allergiasta tässä tuskin on kyse, tai sitten ovat molemmat allergisia jollekkin. Siihen mitä koirat ovat päivätasolla syöneet ei kuitenkaan tunnu olevan näillä mollukoilla mitään yhteyttä. Hilmahan on myös osittain raakaruokaillut jo melkein 6 kk monipuolisesti samoilla lihoilla kuin nyttenkin, eikä aiemmin ongelmia ole ollut.

Toksisesta reaktiosta koirilla ruokavaliomuutoksen yhteydessä löytyy huonosti tietoa, mutta yksi oire ovat nämä ihonalaiset rasvapatit/finnit. Yleisesti kirjoitetaan, että oireiden pitäisi hävitä noin kahdessa viikossa, mutta toisaalla sitten taas kirjoitetaan, että oireet voivat jatkua pidempäänkin. Otappa noista selvä. Mietiskelin myös, että jos nämä olisivat "turkkikoiria" ei noita alussa ilmestyneitä pieniä näppyjä olisi edes välttämättä havainnut eli monellako sitten tuommoiset jäävät kokonaan huomaamatta, kun häviävät sitten aikanaan itsestään.



Ajattelin nyt seurailla tilannetta vielä pari viikkoa ja toivoa parasta. Sitten jatkosta en tiedä olisiko Hilmalle vaihtoehtoina allergiatestit vaiko sitten paluu kuivamuonaan? Jälkimmäinen vaihtoehto ei houkuta, koska Rikulle ja Taunolle tämä raakaruokailu sopii todella hyvin ja ruuat maistuvat. Muutama näppy siellä täällä, kuten Taunon tapauksessa, on varmaan enemmänkin kuin normaalia. Varsinkin nuorella uroksella, kun näitä näppyjä voi aiheuttaa myös esim. hormoonitoimita.

Muuten koirat ovat voineet ruokavaliomuutokset myötä todella hyvin. Hampaat ovat puhdistuneet kaikilla (no Taunolla eivät nyt olleet vielä kerinneet hammaskivettyäkkään) ja ainakin tuo pappakoira on selvästi reippaampi. Tauno saa syödä aina niin paljon kuin jaksaa, pappakoiran ruuan määrää tietysti säännösteltävä, ettei pääse lihomaan. Hilma nirsoilee entiseen malliin ja jättää välistä ateroita välistä, mutta se nyt ei mitenkään uutta ole tuon neidin kohdalla. Ulos tehtävät tuotokset ovat myös vähentyneet eli ravinto saadaan käytettyä paremmin hyödyksi. Positiivisilla mielillä siis jatketaan kaikesta huolimatta=)



3 kommenttia:

  1. Törmäsin tähän postaukseen kun etsin tietoa finnimäisistä näppylöistä, joita meidänkin koiralle on ilmestynyt muutaman päivän sisällä vatsaan. Meillä on barffattu kohta kaksi vuotta, ja näppylöitä tuli nyt ensimmäistä kertaa. Ajattelin, että koira on varmaan allerginen, koska se on oksentanut myös pari kertaa. Barffi on sopinut koiralle tosi hyvin, mutta nyt pitää vähän seurata että mikä tämän aiheutti. Epäilen ostamaani nautaa, joka näytti enemmän sisäelinseokselta kuin jauhelihalta. Toinen ärsytystä aiheuttava voisi olla luullinen poronjauheliha. Ennen nämäkin ovat maistuneet eikä ole ollut oireita, mutta nyt ostin eri kaupasta.

    VastaaPoista
  2. Voihan se olla, että jokin tietty tuotekkin näppylät aiheuttaa. Hilmalla ei ruokavaliota mitenkään muutettu, syötin sille kuurin Dorwest herbs doggy de-toxia ja näppylät hävisivät sillä. Tuota kyllä kans suosittelen kokeilemaan, ainakin meillä apu oli todella suuri. Näppylät ovat myös pysyneet poissa, vaikka kuurin lopettamisesta jo aikaa.

    VastaaPoista
  3. Vielä lisään tähän, että luin silloin tuolta; http://www.rr-oona.com/SkinDiseases/pyoderma/pyoderma7FI.html noista sairauksista ja jos kyseessä olisi tommonen Furunkuloosin (ei tassujenvälissä ilmenevä) muoto niin sehän voi periaatteessa iskeä ns. milloin vain. Hilmalla saattoi barffauksen aloitus laukaista, joillan sit jokin muu. Epäilen, että Hilmalla oli kyse tuosta. Näppyjä oli siis ympäri kroppaa ja leuan alus meni aivan mahdottomaksi, juuri tuollaiseksi kuin noissa kuvissa. Tämä nyt on vaan omaa diagnostiikkaa, mutta kuitenkin =)

    VastaaPoista