9.7.2012

Lopultakin meillä barffataan

Muistan sanoneeni lauseen; "Mie haluaisin barffata koiriani" jo joskus lähemmäs 10-vuotta sitten.

Nyt sitten lopultakin, aikapaljon myöhemmin, minun koirani tosiaan barffaavat. Olemme vasta aloitelleet kokobarffauksen, reilun viikon ovat nappulat olleet nyt taaksejäänyttä elämää. Toivon todella tämän onnistuvan ja olevan se "meidän juttu".

En odota ruokavaliolta ihmeitä, mutta toivon hyväkuntoisia hampaita, vahvaa lihaksistoa ja terveyttä. Kuivamuonaa meille ei enää toivottavasti tule,  paitsi hätätilanteissa ja ehkä matkoilla, siihenkin toki ratkaisuna on ihan kaupasta hankittu liha tai sitten kuivaliha. Yleensä ei lomailla niin eräolosuhteissa, etteikö jotain viileäkaappia ainakin olisi saatavilla.

Miten minä sitten nyt lopulta tähän päädyin. Toki ratkaisevina seikkoina tässä ovat aika, raakaruokien saatavuus ja tila. Nyt nämä asiat ovat aikalailla kunnossa.
Olen perehtynyt barffaamiseen, ruokavalion koostamiseen, lisäravinteisiin jne pitkän aikaa lukien artikkeleita ja keskusteluita. Sovellan faktaa  ja ihmisten mielipiteitä/vinkkejä sopivassa suhteessa omaan järkeeni sopivaksi kokonaisuudeksi. Toki perusasiat nojautuvat faktatietoon. Osittaista raakaruokaa Hilma on syönyt melkein 6 kk, Tauno 7 viikkoisesta alkaen ja Riku aloitti nyt kertalaakista täysbarffilla, kun ensiksi en meinannut koiravanhuksen ruokavaliota muuttaa. Tulin kuitenkin toisiin ajatuksiin.



Ruuan pyrin pitämään mahdollisimman monipuolisena, kaikkia mahdollisia ja mahdottomia lihoja on tarkoitus koirille syöttää. Syksyllä varmaan saatavilla on hirveä ja villisikaakin nyt testissä.



Raakaruokailua aloiteltiin noilla Mustin&Miriin Maukas tuotteilla, koska niiden saatavuus on ollut paras.
Nämä tuotteethan ovat kalliita ja nyt 260 litran pakastimen hankinnan myötä pitäisi varmaan siirtyä ostamaan isompia satseja ja jostain muusta firmasta (Kennel rehu, Vauhtiraksu tms). Tiettyjä tuotteita varmaan tulee tuolta Mustista&Mirristä aina kuitenkin hankittua.

Meillä on täällä lähellä Lemmikkiruoka Tessu Oy  , jonka tuotteita on ostettu jälleenmyyjiltä jo aiemmin ja nyt päästiin sitten asioimaan ihan paikanpäälle tehtaanmyymälään. Mukaan lähti iso satsi broilerin siipiä, kalkkunan kauloja sekä naudan rustoja. Lisäksi ostin reilun satsin broilerin sydänkuutioita sekä muutaman pötkön nauta-sika jauhelihaa ja naudan mahaa. Lisäksi maistiaisiksi otettiin myös lohikuutioita.



Lisäravinteiksi olen hankkinut Pellavansiemenöljyä ja ruusunmarjajauhetta (näitä meillä syöty jo pitkään kuivamuonan lisänä), sekä kylmäpuristetttua luomu vehnänalkioöljyä. Kaapista löytyy myös nirso-Hilmalle hankittua häränrasvajauhetta, joka varmaan kans hyvä lisä tähän ravintoon. Mikään luomu ihminen en ole koskaan ollut ja näinollen tuntui hassulta kysyä luontaistuotekaupassa myyjältä; "Onhan se luomua?"



Lisäksi ostin Dorwest herbs Easy-greeniä sekä saman valmistajan merileväjauhetta. Meinasin antaa näitä lisäravinteita kuureina sillointällöin vuorotellen, en jatkuvasti.



Vielä pitäisi varmaan hankkia lohiöljyä turvaamaan D-vitamiinin saantia ainakin talveksi, vaikka lohta saavat ruuaksi sillointällöin niin eivät kuitenkaan ehkä tarpeeksi. Kala ei ole oikein ton Hilman lempparia.

Kasvissosetta teen itse ja pyrin pitämään sen aika simppelinä ainakin näin aluksi. Kasvissoseeseen olen laittanut lehtisalaattia, tuorekurkkua ja vuorotellen kumpaakin öljyä.





Tämmöisiä eväitä on viimeviikolla syöty;

Maanantai; Aamuruualla naudan lihaista rasvaa.
Iltaruualla jauhettua broilerinlihaa (luu mukana), omatekoinen kasvissose.

Tiistai; Aamuruualla Naudan mahaa, omatekoinen kasvissose.
Iltaruualla Kalkkunan kaulat

Keskiviikko; Aamuruualla naudan mahaa, sekaan Donwest herbs Easy greeniä.
 Iltaruualla broilerin siipiä, 1 kpl jokaiselle.

Torstai; Aamuruualla nauta-sika jauhelihaa, seassa kananmunan keltuaista, Donwest herbs Easy greeniä.
Iltaruualla broilerin siipiä, noin 1,5 kpl per koira. 

Perjantai; Aamuruualla nauta-sika jauhelihaa, kananmunan valkuainen + kuoret. Donwest herbs Easy greenia.
Iltaruualla tarjosin kalkkunankauloja, mutta ehken johtuen kuumasta säästä ja pitkästä lenkistä siinä niin Tauno oli ainut, joka veteli noin puoli kaulaa.

Lauantai; Aamuruualla jauhettua sian sydäntä, omatekoinen kasvissose.
Iltaruualla broilerin siipiä

Sunnuntai; Aamuruualla jauhettua sian sydäntä, omatekoinen kasvissose.
Iltaruualla villisikaa.
Villisika ei oikein nuoremmille koirille maistunut, joten annoin vielä Hilmalle 1 ja Taunolle 1,5 kpl broilerin siipiä, koska liikkuneet ovat eilen ja tänään aivan valtavasti.

Toivon, että kuhan tätä nyt sitkeästi jatketaan ja erilaisia lihoja kokeillaan niin homma alkaa sujua ja kaikille ruoka maistua. Hilma on hirmuiden nirso ja ilmeisesti toi kasvissose pilaa sen mielestä ruuan, eli Hilma saa sosetta vähemmän kuin muut.

Taunon kanssa tietysti vähän jännittää, että saako se varmasti kaiken tarvitsemansa. Koetan kuitenkin luottaa itseeni ja siihen, että kyllä koira syö sen minkä tarvitsee. Tietysti minun vastuulla on sitten tarjoilla mahdollisimman monipuolisesti kaikkea ja huolehtia mm. kalsiumin riittävästä saannista pennun kehittyvää luustoa ajatellen.


Koirat syövät työpäivien aikana ajanvietteeksi ns. kypsiä luita. Ennen on syöty rouhetikkua ja sun muita lisäaine vehnähöttöjä, ne jäävät nyt pois. Nahkaluita, siansaparoita ja sen semmoisia saavat jatkossa sitten ajanvietepureskeltaviksi. Makupaloina ajattelin käyttää kuivalihaa sekä kokkailla itse nauta-siasta ja kananmunasta namipullia.



Ajattelin jatkossa pitää koirien ruokapäiväkirjaa täällä blogissa ja kertoilla tämän barffausprojektin etenemisestä kolmen kovin erilaisen ja eri ikäisen kääpiökoiran kanssa. Ehkäpä jotakuta joskus jopa kiinnostaa.


Kommentteja ruokavalion koostamisesta ja muusta tähän liittyen otan mielelläni vastaan.

4 kommenttia:

  1. Myös minun vanhempi kääkkäni on täysbarfilla. Nuorempi (1,5-vuotias) syö vielä lisäksi nappulaa. Kun se tuli pentuna minulle aloitin heti täysbarffauksella. Jokin meni pieleen, ja koira ontui vuorotellen jokaista jalkaansa. Onneksi vanheman koirani kasvattaja hoksasi, että ontuminen voi johtua ruokavaliosta. Koira sai ehkä liikaa naudanlihaa. Kun siirryttiin nappuloihin, ontuminen loppui.

    Nuoremman koiran rokotuksella oli lääkärin kanssa puhetta barffauksesta. Lääkäri sanoi, että pennulle voi helposti tulla vinot sääret, jos koira ei saa sopivassa suhteessa eri ravinteita. Omallani on onneksi suorat, vaikka meillä meinasi mennä barffaus metsään. Jossain vaiheessa aion silti siirtyä kokobarffaukseen myös nuoremman kanssa. Vatsavaivoja ei ole tällä ruokavaliolla juuri ollut.

    Mukavia ruokahetkiä teille. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi=) Täytyypäs seurata tarkkaan tuota nuorempaa kaveria sitten. Meillä naudan lihaa ei mene hirmuisesti ja ainakaan vielä ei ole ollut ongelmia, mutta hyvä osata varautua ja seurata tuollaistakin asiaa. Kovimman kasvukauden olikin tuo Orijen nappula pennelillä vielä rinnalla. En tiedä uskallanko seuraavaa pentua barffata ihan suoraan 7 viikkoisesta vai onko pieni säkki kuivamuonaa hankittava ensimmäisille kuukausille kuitenkin sitten.

    VastaaPoista
  3. Meillä on barffattu nyt useamman vuoden ajan, pennullakin aloitin barffauksen heti "pienenä", lainausmerkeissä siksi, että meillä on tanskandoggeja ;)
    Pojat ovat voineet todella hyvin ja tuosta ulosteesta voit seurailla meneekö esim. luuta liian paljon. Tämä ruokavalio on sopinut meille ja ruuassa ei ole mitään ylimääräistä,joka näkyy ruuan imeytymisenä, eli koira käyttää sen kaiken hyödykseen :)
    Iloisia ruokailuhetkiä!
    t. Väinö, Konsta, Eero, Otto ja Anne

    VastaaPoista
  4. Kiitos kannustavasta kommentista=)

    VastaaPoista